Páneurópai Piknik Park

A Páneurópai Piknik 22. évfordulójára megújul a határáttörés történelmi helyszíne.

Az Európai Unió által is támogatott beruházásnak köszönhetően új sétautak, új piknikasztalok és padok, új fasor, valamint új rendezvényszínpad várja majd az érdeklődőket.

A beruházás része a „Weg in die Freiheit – Út a szabadságba” címet viselő projektnek, amely az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Tudta ezt?

A páneurópai piknik az osztrák–magyar határon, Sopron közelében 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, fontos előzménye az Európát kettéosztó vasfüggöny átvágásának, Németország egyesülésének és az Európai Unió keleti kibővülésének.

Határnyitás. A két ország (Ausztria és Magyarország) beleegyezésével ehhez szimbolikusan egy határátkelőt nyitottak Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Sopronkőhida (Steinambrückl) között három órányi időtartamra.

Ugyanazon a helytől 4 kilométerre már ezt megelőzően, 1989. június 27-én az akkori osztrák külügyminiszter Alois Mock és magyar kollégája Horn Gyula közösen vágták el a határzárat, hogy kihangsúlyozzák a megfigyelőberendezések lebontását, amelyet Magyarország 1989. május 2-án elkezdett.

A páneurópai pikniket megelőzte még a Tóka, Türke és Felsőszölnök faluk találkozója a jugoszláv-osztrák-magyar hármas határnál, amikor is a magyar falu ismét csatlakozhatott a régi hagyományos találkozóhoz, 1989. június 4-én, négy évtized után első ízben megnyitva a határt.

Az 1989. augusztus 19-én, Sopronpusztán megrendezett páneurópai pikniken több mint 600 NDK-állampolgár használta fel a vasfüggöny megnyílásának rövid pillanatát arra, hogy nyugatra szökjön, miután előzőleg röplapokon felhívták a figyelmüket a páneurópai piknikre.

A helyszínt biztosító magyar határőr egység, Bella Árpád határőr alezredes bölcsességének köszönhetően az érvényben levő tűzparancs ellenére sem avatkozott közbe. Budapesten és főleg a Balaton térségében több ezer NDK-állampolgár várakozott a határátlépés esélyére, akik nem bíztak a határ megnyitásában. Ezért azoknak a száma, akik nyugatra távoztak ezen a napon, alig néhány száz fő volt.

A következő napokban a magyar kormány kérésére a nyugati határ őrizetét megerősítették, így az NDK-polgárok 1989. szeptember 11-én bekövetkezett végleges kiengedése előtt viszonylag keveseknek sikerült a szökés.

A páneurópai piknik fontos mérföldkő azokban a folyamatokban, amelyek a német újraegyesítéshez vezettek.

Minden évben augusztus 19-én emlékünnepet tartanak a határ megnyitásának helyén.

 Vissza a környék látnivalóihoz  Tovább a fotógalériába 


Bella Árpád (bal oldalon) és Johann Göltl az akkori osztrák határörség helyi parancsnoka 2014. 08. 18-án a Pánerurópai Piknik helyszinén.