Látnivalók Hegykőn

      

Tanösvény

A “Nádak Útján” tanösvény Hegykő határában a Fertő tó partján húzódik. Az ösvény a nevét a Fertő jellemző növényéről kapta. A túraútvonalat végigjárva eljuthatunk a nád élőhelyére, a nádaratási helyekre.

Megismerkedhetünk a Fertő-tó növény és állatvilágával az ösvény végén nem messze a vasfüggöny emlékhelytől található a madárfigyelő torony


Csipkeház – Hegykő

Szigethy Istvánné állandó kiállítása “A pólyától a szemfedélig ” címmel. A település egyik legrégebbi házában a gyönyörű csipke bemutatása mellett megelevenednek a múlt értékei, például a tisztaszoba és a kemencék. A Rábaköz jeles mestereinek, Ángyán Csilla csornai fazekasnak és Pintér Jenő bogyoszlói fafaragónak az alkotásai szintén megtekinthetők.

 Tovább a csipkeházra 


Horgásztó

Hegykő határában korábban kavicsot bányásztak. A régi bánya helyén napjainkban egy hathektáros vízfelületű tó található. A víz átlagos mélysége másfél méter, de helyenként eléri a 3 métert is. A horgászok hegykői paradicsoma szép, csendes környezetben, a községtől 1 kilométer távolságra található. A tóban élő halfajok horgászhatóak. Amur, csuka, kárász, ponty, süllő, bodorka, vörös szárnyú keszeg, küsz karika keszeg, dévérkeszeg, sügér, compó, busa, angolna és harcsa akadhat a horgára annak, aki itt várja a kapást.

A horgásztó közelében vadkacsák, vízicsibék és nádiverebek tanyáznak. Gyakori itt a béka, a fürge gyík, a vízisikló és a mocsári teknős. Néhány vidracsalád is a horgásztóhoz költözött.


Vasfüggöny emlékhely

Hegykő község határában az eredeti helyén látható, hogy milyen is volt egykor a vasfüggöny, melynek létrehozásával az Önkormányza – politikamentesen – szeretne emléket állítani mindazoknak, akiknek ezen a 41 év alatt sikerült a határon átszökniük (disszidálniuk); azoknak, akiket a szökés közben elfogtak, megsebesítettek, vagy agyonlőttek.

Továbbá emlékezni kell mindazon határőrökre, akik télen – nyáron, esőben, sárban, fagyban esküjükhöz híven védték az államhatárt.

Az emlékhely nagyrészt még rendelkezésre álló korabeli anyagok felhasználásával készült el, és 2008. július 15-én avatták fel.

1948-ban kezdődött meg a nyugati határszakasz megerősítése. Faoszlopokra tüskésdrótot erősítettek, melléje aknamezőt telepítettek. 8 éven keresztül ez a védelmi vonal akadályozta meg a szökést. A politikai enyhülés hatására 1955 őszén megkezdték a határzárak eltávolítását, amellyel 1956. október 20-án végeztek.

A forradalom leverését követően a kormány elrendelte a nyugati határ ismételt lezárását. Egymással párhuzamosan két drótkerítést építettek, közéjük 800.000 aknát telepítettek. Az aknamező mellett nyomsáv húzódott, amelyet rendszeresen tárcsáztak és boronáltak.  A nyomsáv mellett a járőrök részére utat építettek.

1964-ben politikai döntés született az aknamező felszedéséről, és az akkor korszerűnek számító szovjet SZ-100-as jelzőrendszer hazai telepítéséről. Ha a kerítés drótját elvágta valaki, vagy ahhoz akár csak hozzáért, azt az őrsön jelezte egy berendezés. Mielőtt a szökevény elérte volna a határt, a határőröknek sikerült elfogniuk. 36 év elteltével a jelzőrendszer elavult.1989 februárjában döntött a kormány a megszüntetéséről.

1989 augusztusában megszűnt a vasfüggöny.Pálinka látványfőzde Hegykőn.

Mottója: “Egy cseppben elfér a világ!”

Egy most induló pálinkafőzde nem is remélhet ennél jobb bemutatkozást, mint hogy a pálinka kiválóságok között tudhatja két termékét is!

Ezt a remek eredményt a Prémium Piros Veltelini Szőlőpálinkája öt csillagot, a Prémium Zenit Szőlőpálinkája pedig három csillagot kapott a szigorú ítészektől, így szerepelhetnek a pálinka kiválóságok könyvében és viselhetik a “2014-es év pálinka kiválósága címet!

A versenyben 68 pálinkaház 171 tétellel nevezett, ebben az erős mezőnyben pedig különösen értékes ez két remek helyezés!

Jó szívvel ajánljuk az “Egy csepp” pálinkákat Önöknek!

 Vissza